apr
Biologisk mångfald på skolgården - för lärande och upplevelse

Hur kan lärare fånga barnens nyfikenhet på sin omvärld, och uppmuntra barnen att upptäcka och gynna den biologiska mångfald som finns i deras direkta närhet? Välkommen på en interaktiv eftermiddag med inspiration och spännande föreläsningar på ämnet, samt möjligheten att praktiskt prova på ett nytt, pedagogiskt material för att utforska skolgårdens biologiska mångfald.
I projektet Natural Nations har forskare på Lunds universitet och Naturskolan i Lund, i nära samarbete med organisationer i Spanien, Malta och Storbritannien, tagit fram ett pedagogiskt material som ska få elever och lärare att vilja ge sig ut på sin skolgård och undersöka hur det står till med den biologiska mångfalden. Materialet består dels av inventeringsprotokoll med fokus på habitat på skolgården, fåglar, småkryp och blommande växter, dels av över femtio pedagogiska aktiviteter att göra inför eller efter inventeringen.
Vi välkomnar lärare, skolledare, yrkespersoner som planerar och bygger skolmiljöer – och alla andra som känner sig berörda av ämnet – till att inspireras av spännande talare och att praktiskt få prova på det nya material som tagits fram inom projektet. Tanken är att materialet ska kunna användas direkt i den egna verksamheten, och att du ska få med dig lite extra inpspiration och nya kunskaper efter denna eftermiddag.
Materialet är anpassat för elever i årskurs 2–7, men kan naturligtvis användas av lärare i alla årskurser.
Program
13.00 - 13.30: Välkomna och bakgrund - Biologisk mångfald, ekosystem, grön infrastruktur.
- Anna Persson, forskare centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet
- Maria von Post, forskare på biologiska institutionen, Lunds universitet
- Johan Kjellberg Jensen, doktorand vid centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC), Lunds universitet
Samtliga är även medlemmar i det strategiska forskningsområdet BECC (Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate)
13.35 – 14.00: Ekologisk läskunnighet
Ebba Lisberg Jensen, docent i humanekologi från Göteborgs universitet. Ebba forskar och undervisar främst kring betydelsen av ekologisk läskunnighet i utbildning för hållbar utveckling. Vad innebär det att känna igen och namnge arter av växter och djur och att kunna orientera sig i markerna? Finns det kopplingar till hur man förstår ekologi och hållbarhetsfrågor? Hur undervisar man bäst för att väcka och vidmakthålla intresse för naturen?
14.05 – 14.25: Två exempel på att engagera barn och pedagoger:
- Så Vilda: Allison Perrigo, föreståndare på Botaniska trädgården i Lund, berättar om arbetet med "Så Vilda". Så Vilda är en satsning som startade på Botaniska Trädgården i Göteborg. Läs mer om Så Vilda.
- Learning through Landscapes: Joy Housham berättar om deras arbete med utomhuspedagogik. Läs mer om Learning Through Landscapes
14.30 – 14.45: Natural Nations - handledning för att inventera mångfalden på skolgården
Naturskolan i Lund är en kommunal resurs med uppdrag att stödja och stimulera skolutveckling inom områdena naturvetenskap, teknik och lärande för hållbar utveckling. Här presentation de det nya materialet som är framtaget inom projektet Natural Nations. På Naturskolans hemsida kan du läsa mer om projektet och ta del av materialet redan nu. Klicka här för att läsa mer och ta del av materialet.
14.45 – 15.00: Fika och mingel
15.00 – 16.00: Prova på det nya materialet
Vi beger oss ut i det förhoppningsvis härliga vårvädret i parken utanför universitetsbiblioteket och provar på materialet i praktiken.
Anmälan
Anmälningstiden har gått ut. Vill du gärna gå men har missat att anmäla dig? Skicka ett mejl till therese [dot] ek [at] cec [dot] lu [dot] se (subject: Anm%C3%A4lan%20till%20Biologisk%20m%C3%A5ngfald%20p%C3%A5%20skolg%C3%A5rden) så försöker vi lösa det!
Det här eventet är en del av Hållbarhetsveckan 2023, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. I år arrangeras över 60 föreläsningar, guidade turer, utställningar, med mera.
Ta del av hela programmet här - hallbarhet.lu.se
Om evenemanget
Plats:
Skissernas museum
Kontakt:
therese [dot] ek [at] cec [dot] lu [dot] se