Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektors-ja till profilområdet ClimBioSis

Univertitetshuset i Lund
CEC-forskare ligger bakom nytt profilområde som beslutats av rektor vid Lunds universitet. Foto: Kennet Ruona

Ett rektorsbeslut har tagits om fem profilområden för Lunds universitet. Ett av områdena är ClimBioSis där flera CEC-forskare är involverade.

Trettio forskare från mer än ett dussin institutioner vid Lunds universitet står bakom ansökan om profilområdet Sustainable solutions in the climate change – biodiversity – social nexus – ClimBioSis.

Ansökan bygger på ett fantastiskt team av medarbetare vid Lunds universitet. Det är en oerhört spännande utmaning att utveckla de tvärvetenskapliga interaktionerna i detta team, det är sådana som ett framgångsrikt arbete måste bygga på, säger Henrik Smith, som tillsammans med Emily Boyd, Paul Miller och resten av teamet arbetat med ansökan.

–  Profilområdet bygger på ett långvarigt och systematiskt arbete för att stärka forskning, samverkan och utbildning kring klimat och biologisk mångfald i relation till ekonomiskt och socialt hållbar utveckling; nu skördar vi frukterna av detta arbete.

Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald

ClimBioSis fokuserar på de möjligheter till synergier och risk för konflikter som finns mellan klimatlösningar och åtgärder för att bevara biologisk mångfald, och vilka konsekvenser och möjligheter som sådana lösningar har för samhället och människors välbefinnande. Forskarna ska fokusera på ekosystembaserade lösningar som mobiliserar naturliga ekosystemprocesser, för att samtidigt hantera klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald och de möjligheter sådana lösningar medför när det gäller att skapa ett socialt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Vad som gör oss unika är vår förmåga att hantera processer på olika skalor, från enskilda arters interaktioner till globala klimatprocesser och från enskilda människors upplevelse av naturen till övergripande policies inom den privata och offentliga sektorn, säger Henrik Smith.

Ökad processförståelse

Rent konkret ska forskarna bland annat arbeta för ökad processförståelse när det gäller vilken roll biologisk mångfald spelar i interaktionen mellan ekosystem och klimat. Kunskapen kommer att integreras i klimatmodeller, för att skapa bättre beslutsunderlag. Syftet är att undersöka hur biologisk mångfald kan bidra till så kallat multifunktionella landskap, men med ett brett fokus på alla de värden som biologisk mångfald kan bidra till.

Inte minst vill vi öka kunskapen om hur människor uppfattar och värderar biologisk mångfald, och vilka konsekvenser detta får för hur man hanterar biologisk mångfald i beslut. För att den kunskap vi genererar skall få konsekvenser som leder till hållbar utveckling, vill vi också förstå hur biologisk mångfald och klimatförändringar har hanterats och kan hanteras av företag och finanssektorn och i politiska beslut; var finns konfliktpunkter och var finns synergier? Målsättningen är att detta kan bidra till vad FNs klimatpanel IPCC och den mellanstatliga plattformen för biologisk mångfald IPBES kallar ”genomgripande samhällsförändring” som kan åstadkomma hållbar utveckling, säger Henrik Smith.

De övriga profilområdena för Lunds universitet 2022-2030 som det beslutades om den 23 juni är:

  • Human Rights in a Polarized World
  • Light and materials – from fundamental understanding to industrial and societal needs
  • Natural and artificial cognition: 1, 2, many.
  • Proactive Ageing: Brain & Movement – From Molecular Changes to Engagement with Life and Society

Läs mer här:

Fem profilområden har valts ut i en process som synliggjort starka kunskapsmiljöer | Medarbetarwebben (lu.se)