Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Markku på nytt en av landets mest hållbarhetsmäktiga

Markku Rummukainen. Foto.
Markku Rummukainen, professor i klimatologi. Foto: Kennet Ruona.

Markku Rummukainen har på nytt intagit en framträdande position i Aktuell Hållbarhets årliga rankning av landets "Hållbarhetsmäktigaste 2021". Den här gången hamnar han på plats 23.

Markku Rummukainen är professor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) och hans klimatforskning handlar om utveckling och utvärdering av avancerade regionala och globala klimat- och jordsystemmodeller, och deras tillämpningar på klimatprojektioner och -scenarier. Han är en ofta anlitad expert och rådgivare, till exempel i FN:s klimatförhandlingar, FN:s klimatpanel IPCC och i Klimatpolitiska rådet. 

Hur känns det att på nytt ha utsetts till en av Sveriges mest hållbarhetsmäktiga?

– Roligt, men också förpliktigande. Listan omfattar många olika och kompletterande kompetenser och roller. Alla behövs och bidrar till hållbarhetsarbetet. På sätt och vis hade det varit intressant att fortsätta listan till än fler som ger viktiga bidrag på området.

På vilka sätt tror du att denna typ av topplistor kan bidra till att driva hållbarhetsarbetet framåt?

– När man ser listan påminns man konkret om att hållbarhetsarbetet berör hela samhället, och att det engagerar många människor till att vara med och bidra. Hållbarhetsarbetet är inte något som tillkommer, utan är en given del av både daglig och strategisk verksamhet. Jag kan tänka mig att listan både påminner oss om detta, och inspirerar till både fortsatta och nya tag.


Aktuell Hållbarhets rankning av "Hållbarhetsmäktigaste 2021" - aktuellhallbarhet.se