Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förhöjda metanhalter vid ICOS mätstationer efter gasutsläpp

En graf som visar att halten av metan i luften har ökat. Foto.
Koncentrationen av metan har ökat den 27 och 28 september vid ICOS mätstation i Hyltemossa.

Kraftigt förhöjda metanhalter har uppmätts vid ICOS mätstationer i Norunda och Hyltemossa både under tisdagen och onsdagen.
- Vi har undersökt vindförhållandena vid de här tillfällena och kan se att luftmassorna verkar komma ifrån havsområden i Östersjön där gasledningarna har läckor, säger Tobias Biermann, forskningsingenjör på ICOS i skånska Hyltemossa.

Redan vid lunchtid på tisdagen visade forskningsstationen Norunda, cirka tre mil norr om Uppsala, på förhöjda metannivåer i sina mätningar. På tisdagskvällen och onsdagsmorgonen var metannivåerna kraftigt förhöjda i atmosfären även vid forskningsstationen Hyltemossa utanför Perstorp i Skåne. Information från stationens höga master i skogen visade då på höjda värden från cirka 2 ppm till 2,5 ppm.

Tobias Biermann och hans kollegor har undersökt via modelleringar var luftmassorna kan ha kommit ifrån geografiskt, genom att ta med bland annat vindriktning och vindhastighet i beräkningarna.

- Vi är inte hundraprocentigt säkra, men vi kan med stor sannolikhet säga att de höjda metannivåerna beror på läckorna i gasledningarna i Östersjön, säger han.

Syns i mätningar vid viss vindriktning

ICOS är en forskningsinfrastruktur med över 150 mätstationer i Europa och närliggande regioner. Jutta Holst är föreståndare för ICOS Sweden och förklarar att det bara är vid vissa vindriktningar som de höjda värdena från gasläckaget kan ses i datainsamlingen i Hyltemossa och Norunda.

- Vattenytan där metangasen sprids är bara några hundra meter i diameter och det är dessutom ungefär 200 kilometer därifrån till Hyltemossa. Så luftmassorna måste passera över precis det området och i en viss vindriktning för att vi ska kunna mäta de högre koncentrationerna i atmosfären. Men eftersom ICOS har mätstationer även i till exempel Norge, Finland och Tyskland kanske de fångar upp luft med metangas från läckaget när vinden blåser åt andra håll, säger hon.

På denna länk kan man följa koncentrationen av metangas (CH4) i realtid.