Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Din röst i EU-valet har betydelse för klimatet

Interiörbild från Europaparlamentet i Bryssel. Foto.

Enskilda EU-parlamentariker kan, och har lyckats, driva på i miljö- och klimatfrågor. Men även parlamentets sammansättning har stor betydelse.

Det skriver Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Centrum för miljö- och klimatforksning, CEC, och Roger Hildingsson, statsvetare och forskare i klimatpolitik vid Lunds universitet, i en gemensam debattartikel i Sydsvenskan.

EU-parlamentet består av 751 ledamöter som ska ta beslut i olika frågor som rör EU:s politik de närmaste fem åren. Hur parlamentet är sammansatt politiskt har stor betydelse för vilken miljö- och klimatpolitik som kommer föras, skriver Rummukainen och Hildingsson. 

Bland annat ska EU-kommissionens förslag till en ny gemensam långsiktig klimatstrategi, med högre ambitionsnivå jämfört med idag, passera det nya EU-parlamentet innan beslut tas. Tidigare har de konservativa grupperna i parlamentet bjudit på motstånd i frågan.

Debattartikeln på Sydsvenskans webbplats.