Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEC medverkar i omfattande forskningsprojekt för att skydda vilda pollinatörer

En humla som sitter på en röd och gul blomma. Fotografi.
I projektet Safeguard jobbar forskare för att vända förlusten av vilda pollinerare i Europa. Foto: Stina Lundkvist

Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) är en av 24 europeiska forskningsinstitut och organisationer som medverkar i det EU-finansierade projektet Safeguard, där världsledande forskare och experter samlats för att vända förlusten av vilda pollinatörer i Europa. Satsningen är unik då den tar ett tvärvetenskapligt helhetsgrepp både om problematiken och lösningarna.

Förluster av vilda pollinatörer i Europa fortsätter. För att hantera detta behövs en större förståelse för vilka drivkrafter som ligger bakom och vilka metoder som krävs för att vända den negativa utvecklingen som framförallt drabbar mindre vanliga arter. Sedan hösten 2021 pågår projektet Safeguard, där över 60 forskare och experter från 24 organisationer och forskningsinstitut från olika delar av Europa medverkar. Målet med projektet är att dokumentera vilda pollinatörers status i Europa och identifiera möjligheter att skifta negativa trender och säkerställa livskraftiga populationer. Bland de medverkande samarbetspartnerna återfinns expertis inom biologi, ekologi, klimat- och miljövetenskap, ekonomi och samhällsvetenskap.

- Det är verkligen ett dream-team för att ta sig an en sådan komplex uppgift, säger Yann Clough från CECs forskningsgrupp om samarbetsparterna i projektet som finansieras av Horisont 2020, EUs ramprogram för forskning och innovation.

Projektet kombinerar empiriska studier och modellering, ekologiska och ekonomiska analyser, frågor om skötsel och policy. Detta, menar Henrik Smith från CECs forskningsgrupp, gör att projektet har unikt goda möjligheter att hitta lösningar som kan säkerställa långsiktigt livskraftig förekomst av vilda pollinatörer.

Samlad kunskap ska ge stöd till beslutsfattare

CECs roll i projektet är att syntetisera och tillgängliggöra kunskap, metoder och verktyg för att hjälpa beslutsfattare att agera rätt när de ska ta ställning i frågor som påverkar pollinerande insekter.

- Det finns en ökande medvetenhet om att våra beslut påverkar naturen och dess funktioner, såsom pollinering av grödor och vilda växter, parallellt som kunskapen om ekologiska samband ständigt ökar både i mängd och komplexitet. Vårt mål är att leverera och testa ett ramverk för pollinatörsvänligt beslutsstöd som är lätt att använda för icke-specialister, samtidigt som den bygger på den här kunskapsbasen, säger Yann Clough om CECs medverkan i projektet.

Henrik Smith menar också att projektet ger möjligheter för CEC att både arbeta med några av Europas främsta forskningsgrupper och att stärka CEC som tvärvetenskaplig aktör.

- Genom Safeguard kommer CEC att stärka sin förmåga att göra integrerade miljöbedömningar som kan användas av beslutsfattare på olika nivåer. Safeguard fokuserar på pollinatörer, men de metoder vi tar fram kan tillämpas på en rad lika områden.

Eftersom det redan arbetats mycket med kunskapssynteser inom klimat- och miljö på CEC, är projektet ett naturligt, men stort steg, menar Yann Clough.

- Det är en bra möjlighet att utveckla vår expertis och utbilda unga forskare inom att jobba nära avnämare och att fortsätta ligga i framkant vad gäller vetenskapen.

Projektet kommer att pågå 2022–2025. Medverkande från Lunds universitet är Henrik Smith, Yann Clough, Ciara Dwyer och Pernilla Borgström på CEC och Ola Olsson på Biodiversitet. Fler medarbetare kommer att bli engagerade efterhand.

Henrik Smith

Porträtt av Henrik Smith. Foto.

Henrik Smith är professor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC).

E-post: henrik [dot] smith [at] biol [dot] lu [dot] se (henrik[dot]smith[at]biol[dot]lu[dot]se)

Telefon: +46 46 222 93 79

Yann Clough

Portrait of Yann Clough smiling. Photo.

Yann Clough är professor vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC).

E-post: yann [dot] clough [at] cec [dot] lu [dot] se (yann[dot]clough[at]cec[dot]lu[dot]se)

Telefon: +46 46 222 68 31