Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Brist på boplatser hotar biologisk mångfald

Johan Ekroos, Sara Sällström och Lina Herbertsson sitter utomhus och pratar. Foto.

Vetandets värld i SR P1 besökte Lund för att studera pollinerande insekters övervintringsplatser.

Pollinerande insekter hotas av matbrist, av gifter, av klimatförändring och därför att de miljöer där insekter kan söka skydd och övervintra försvinner i allt större utsträckning. Sara Sällström från Vetandets värld träffade CEC:s Lina Herbertsson och Johan Ekroos i Dalby Söderskog, en miljö där pollinerande insekter både kan hitta mat och boplatser.

– Det är viktigt att man inte bara fokuserar på pollinerande insekter som ett redskap för pollinering, utan att vi utgår från att de är en del av den biologiska mångfalden och därför ska vi skydda dom, säger Lina Herbertsson.

– För att rädda den biologiska mångfalden är det viktigt att förstå vilka resurser det är som saknas, vad som begränsar de hotade arterna, menar Johan Ekroos.

Lyssna på programmet "Var går gränserna för arternas försvinnande?" på sverigesradio.se