Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny broschyr om blågröna lösningar i täta städer

Broschyrens framsida med teckningar av regn, människor, hus, cyklar, bilar, blommor, med mera.

Forskare vid CEC har tagit fram en informationsbroschyr med konkreta exempel på klimatanpassningsåtgärder i stadsmiljö med utgångspunkt i stadsdelen Sofielund i Malmö.

Ett klimat i förändring är något som påverkar oss alla. För staden och dess invånare innebär det bland annat mer nederbörd och en ökad risk för översvämningar. Det är därför viktigt att arbeta med klimatanpassningsåtgärder. Tanken med den här broschyren är att visa vilka lösningar som naturen kan bidra med, i form av exempelvis regnbäddar, svackdiken och dagvattendammar. Innehållet bygger på intervjuer med fastighetsägare och förvaltare i Sofielundsområdet i Malmö och materialet har tagits fram genom ett samarbete mellan forskare och landskapsarkitekter på COWI i Malmö. 

– Materialet ska vara ett diskussionsunderlag för fastighetsägare, kommunens olika organisationer samt sammanslutningar av boende som berörs av eller arbetar med klimatanpassning i staden, säger Helena Hanson, som står bakom broschyren tillsammans med forskarkollegan Johanna Alkan Olsson. Vi hoppas att de priciplösningar vi har tagit fram ska komma till nytta både i Sofielund och andra områden. 

Broschyren och andra rapporter från CEC på cec.lu.se