Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mätningar av växthusgaser

En person sitter i en mätstation högt upp. Man ser bara benen och trädtopparna långt under. Foto.

Vetandets värld i Sveriges radio har besökt stationen i Hyltemossa där forskare mäter skogens upptag och utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

I Hyltemossa i norra Skåne finns en mätstation för att studera skogens upptag och utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.

– Skogen spelar en stor roll för att motverka klimatförändringen, säger Anders Lindroth, professor emeritus i naturgeografi och en av de forskare som varit med och byggt upp den infrastruktur med mätstationer som nu används för att studera hur koldioxid och andra växthusgaser tas upp och avges i olika ekosystem.

Vetandets värld i Sveriges radio har besökt Hyltemossa och intervjuat några av de forskare som med hjälp av mätstationen där kan studera hur utsläppen av växthusgaser utvecklas.

– Vi kan kontrollera hur stora utsläppsminskningarna verkligen blir, säger Maj-Lena Linderson som är föreståndare för ICOS Sweden där mätstationen i Hyltemossa ingår.

ICOS Swedens webbplats

Hör radioinslaget om den forskning som bedrivs i Hyltemossa på sverigesradio.se