Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Intensifierad bevattning kan långsiktigt hota jordbrukets produktivitet

Bevattningsrör vid ett fält. Foto.

Bevattning gör det möjligt att bedriva jordbruk i områden med liten eller oregelbunden nederbörd. Det vatten som används för bevattning av fält lämnar dock upplösta salter som över tid ackumuleras i marken och kan försämra förutsättningarna för fortsatt jordbruk.

Med en globalt växande befolkning måste också livsmedelsproduktionen öka. En stor andel av den prognostiserade befolkningstillväxten kommer att äga rum i delar av världen med liten nederbörd under hela eller delar av odlingssäsongen. Livsmedelsproduktionen i dessa regioner är beroende av bevattning, samtidigt har flera områden redan så höga salthalter i jorden att det påverkar möjligheten att odla grödor. Om bevattning av jordbruksmark intensifieras ytterligare, kommer fler områden att drabbas av höga salthalter i jorden.

Salter i marken påverkar mikroorganismer

Växters tillväxt är beroende av ett stort antal mikroorganismer som lever i marken. Mikroorganismer, som bakterier och svampar, driver den biogeokemiska cykeln av kol och näringsämnen i jorden. CEC:s Kristin Rath har studerat hur jordens salthalt påverkar mikroorganismer och deras processer. Hennes forskning visar att salthalten påverkar jordens mikroorganismer i stor utsträckning.

– Bakterier är särskilt känsliga för saltexponering, medan svampar kan bibehålla relativt hög tillväxt också när jordens salthalt ökar, berättar Kristin Rath.

Uttorkade jordar påverkar också mikroorganismer negativt. Områden med relativt höga salthalter i jorden drabbas också ofta av torrperioder, som kan samverka med de höga salthalterna och försämra jordens produktivitet ytterligare.

– Jag har utfört tester på torra jordar av olika salthalt och funnit att mikroorganismerna påverkas i ännu större utsträckning av torka om marken också innehåller höga halter av salt, säger Kristin Rath.

Kristin Rath försvarar sin avhandling fredagen den 19 januari.

"Soil salinity as a driver of microbial community structure and functioning" på lu.se