Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

ICOS mätdata om växthusgaser får en viktig roll i FN:s klimatarbete

Nyligen upptogs forskningsinfrastrukturen ICOS RI som observatör till FN:s klimatkonvention. Det innebär att data om växthusgasflöden, som bland annat samlas in av Lunds universitet, kommer att spela en viktig roll för hur världssamfundet agerar i klimatfrågor.
Utsikt från Lunds universitets mätstation i Hyltemossa.
Utsikt från Lunds universitets mätstation i Hyltemossa. FOTO: TOBIAS BIERMANN

ICOS RI (Integrated Carbon Observation System Research Infrastructure) bildades 2015 för att kartlägga växthusgasflödena i Europa. Forskningsinfrastrukturen driver idag 130 mätstationer i tolv länder. Det svenska bidraget heter ICOS Sweden och koordineras från Lunds universitet. Nu står det klart att ICOS RI har blivit upptaget som officiell observatör till FN:s klimatkonvention UNFCCC – ett juridiskt bindande avtal för de länder som skrivit under. Forskningsinfrastrukturen kommer att bidra med vetenskapligt stöd till konventionens rådgivande expertgrupp och därmed till FN:s arbete med att få länder att nå samförstånd kring åtgärder som krävs för att mildra och anpassa sig till klimatförändringarna.

– I Parisavtalet är det bestämt att FN:s klimatkonvention ska utgå från den mest relevanta forskningen. Den här utnämningen är ett kvitto på vilken betydelse ICOS RI har, säger Maj-Lena Linderson, föreståndare för ICOS Sweden samt lektor vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet.

Datan från de 130 europeiska mätstationerna används för långtidsstudier av ekosystem och deras växelverkan med klimatet genom upptag och utsläpp av växthusgaser. Mätningarna omfattar också växthusgaser i haven och atmosfären.

– Koldioxidhalten i atmosfären ökar och beslutsfattarna behöver kunna identifiera varifrån de kommer. Jag hoppas att vår data ska få en viktig roll i klimatkonventionens arbete, säger Maj-Lena Linderson.

ICOS Sweden

ICOS Sweden finansieras av Vetenskapsrådet och består av Lunds universitet (värd), SLU, Uppsala universitet, Göteborgs universitet och Polarforskningssekretariatet. Lunds universitet som driver fyra mätstationer i Skåne och Uppland är också värd för ICOS Carbon Portal där all data från de 130 europeiska mätstationerna lagras.

Läs mer om forskningsinfrastrukturens arbete:

www.icos-sweden.se

 

Senaste nyheter

2020-02-19

Markanvändning för en hållbar framtid

Markanvändning för en hållbar framtid
2020-02-14

Bortom klimatångesten finns sorg och hopp

Bortom klimatångesten finns sorg och hopp
2019-12-13

Bättre pollination kan ge fastare äpplen som tål lagring bättre

Bättre pollination kan ge fastare äpplen som tål lagring bättre
2019-12-12

ICOS mätdata om växthusgaser får en viktig roll i FN:s klimatarbete

ICOS mätdata om växthusgaser får en viktig roll i FN:s klimatarbete
2019-12-04

"Marknaden driver jordbruket åt fel håll"

"Marknaden driver jordbruket åt fel håll"

Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Besöksadress
Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund

Om webbplatsen