Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEC och Marint centrum i Simrishamn skapar gemensam forskningsmiljö

Exteriörbild av Marint centrum. Foto.
Marint centrum i Simrishamn. Bild: Tina Schedvin.

Lunds universitet och Simrishamns kommun har skapat en gemensam forskningsmiljö på Marint centrum i Simrishamn för att ta sig an Östersjöns utmaningar. Ett akademiskt råd lett av Maria C Hansson från Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) knyts till centret.

Den övergripande målsättningen är att bidra till att lösa Hanöbuktens miljöproblem och stimulera en hållbar utveckling i regionen. Metoden är att skapa en tvärvetenskaplig plattform som genom forskning, samverkan och innovationsutveckling kan bidra till nya lösningar. Ett gemensamt avtal undertecknades i september.

Hav och marina resurser är ett av hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och Lunds universitet har stora möjligheter att ta sig an dessa komplexa frågor genom den tvärvetenskapliga forskning som bedrivs. Det krävs också samverkan mellan många aktörer för att hitta lösningar. Marint centrum är ett mycket bra exempel på hur vi kan arbeta tillsammans med kommun, region och näringsliv mot det gemensamma målet att förbättra miljön i Hanöbukten, säger Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz.

Tydliga fokusområden

Satsningens fokusområden utgår från de behov som finns i Hanöbukten men även möjligheter till hållbar utveckling och ökad tillväxt i regionen är viktiga komponenter. Satsningen ligger också i linje med den forskning som bedrivs vid universitetet. De utpekade fokusområdena är:

  • Marina miljö & ekosystem
  • Marina näringar & kustbygd
  • Vatten

Inom dessa områden ska samarbetet stimulera kunskapsuppbyggnad, miljöåtgärder, innovation och utveckling. Samarbete ska utvecklas mellan universitetet och aktörer i hela Hanöbuktsregionen och det kan i praktiken röra sig om exempelvis kommundoktorander, industridoktorander eller projekt för examensarbeten.

Det finns i dag ingen verksamhet i södra Sverige där högkvalitativ forskning, med fokus på Hanöbukten och södra Östersjön, möter näringsliv och samhälle. Med tanke på de stora miljöproblemen i södra Östersjön känns det bra att vi nu etablerat en samverkan som kan bidra till att hitta lösningar på de utmaningar som finns. Vi ser också goda möjligheter att utveckla nya forskningsprojekt som kommer att stärka Lunds universitets position inom havs- och vattenforskning, säger Maria C Hansson, forskare på Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) vid Lunds universitet och koordinator i det akademiska råd som knyts till Marint centrum.

Det akademiska rådet består av forskare från olika vetenskapsområden. Bredden av kompetenser ska gynna nytänkande i arbetet med de utvalda problemområdena. Till rådets uppgifter hör att bidra till att utveckla projekt och ansvara för att forskarstuderande och studenter får adekvat handledning. 

Invasiva arter och resursflöden

Verksamheten startar den 1 oktober och två forskningsprojekt är redan klara. Det första handlar om effekterna av invasiva arter på Östersjöns ekosystem. Fokus ska ligga på att analysera förekomst och spridning av den nyinflyttade arten svartmunnad smörbult i Hanöbukten, med utveckling av nya molekylära verktyg som kallas environmental DNA (eDNA). Projektets mål är att få en bättre förståelse om hur invasiva arter stör Hanöbuktens ekosystem och den biologiska mångfalden och att ta fram ny kunskap som bidrar till åtgärder som förbättrar miljön.

Det andra projektet sätter fokus på vattnet på land och handlar om samverkan mellan företag och offentliga verksamheter om gemensamma resursflöden, genom så kallad industriell symbios. Simrishamns kommunala avloppsreningsverk och företag i närområdet kommer på olika sätt att studeras och stimuleras att skapa symbiossamarbeten med cirkulär vattenförsörjning som utgångspunkt.

Forsknings- och innovationsmiljön finansieras gemensamt av Lunds universitet, Simrishamns kommun och Region Skåne. Därutöver tillkommer projektfinansiering, hittills från LMK-stiftelsen i Lund och Energimyndigheten.

Forsknings- och innovationsmiljön har arbetats fram i samarbete med Marint centrums rådgivande grupp, som består av personer från akademi, näringsliv, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne.

Det akademiska rådet vid Lunds universitet som knyts till Marint centrum består av:

Docent Maria C Hansson (koordinator)
Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC)

Docent Anders Persson
Biologiska institutionen

Docent Catherine Paul
Teknisk vattenresurslära LTH

Professor Åke Thidell
Internationella miljöinstitutet (IIIEE)

Professor Helena L Filipsson
Geologiska institutionen