Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Foto på Anders Irbäck

Anders Irbäck

Professor

Foto på Anders Irbäck

Thermodynamics of α- and β-structure formation in proteins

Författare

  • Anders Irbäck
  • Björn Samuelsson
  • Fredrik Sjunnesson
  • Stefan Wallin

Summary, in English

An atomic protein model with a minimalistic potential is developed and then tested on an α-helix and a β-hairpin, using exactly the same parameters for both peptides. We find that melting curves for these sequences to a good approximation can be described by a simple two-state model, with parameters that are in reasonable quantitative agreement with experimental data. Despite the apparent two-state character of the melting curves, the energy distributions are found to lack a clear bimodal shape, which is discussed in some detail. We also perform a Monte Carlo-based kinetic study and find, in accord with experimental data, that the α-helix forms faster than the β-hairpin.

Avdelning/ar

  • Beräkningsbiologi och biologisk fysik - Har omorganiserats

Publiceringsår

2003

Språk

Engelska

Sidor

1466-1473

Publikation/Tidskrift/Serie

Biophysical Journal

Volym

85

Issue

3

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Cell Press

Ämne

  • Biophysics

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1542-0086