Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nyheter

Internships and/or thesis projects at SEI?
Since January 2017 Lund University and Stockholm Environment Institute (www.sei-international.org) has a cooperation agreement. Through this agreement, SEI invites LU students to apply for internships and/or propose thesis projects. If interested, please have a look at SEI’s research areas and prepare a thesis idea or expression of interest for internship. Applications should be registered here. Please also email anna [dot] ekberg [at] cec [dot] lu [dot] se (subject: ) (Anna Ekberg at Lund Sustainability Forum) so we can keep a better overview and try to match ideas with needs.


Minor Field Studies - Fältstudier i utvecklingsländer

Du som är i slutet av din utbildning och vill fördjupa dina kunskaper om globala utvecklingsfrågor kan söka MFS-stipendium för fältarbete utomlands. Minor Field Studies ger dig praktisk erfarenhet från ett utvecklingsland och en förberedelse för att verka i globala sammanhang.

Fältarbetet ger möjlighet till att samla material till en uppsats eller ett examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå. Mer information om MFS finner du i nedanstående länk.


http://www.lu.se/studera/studera-utomlands/stipendier-utlandsstudier/minor-field-studies 

Webbinfo eng:
http://www.lunduniversity.lu.se/current-students/study-abroad-opportunities/grants-scholarships/minor-field-studies 


Högni Hansson, lärare på Miljö- och  hälsoskyddsprogrammet, intervjuas av Sydsvenska Dagbladet om hans tid på Miljöförvaltningen i Landskrona

Länk till artikel


Bioeconomy Stakeholer Conference

Utvecklingen mot en hållbar biobaserad ekonomi går snabbt och omställningen pågår i många branscher och sektorer. Alla aktörer har sin bild av möjligheter och utmaningar, men har alla samma bild av åt vilket håll samhället ska styra? Hur påverkar produktion, processer och konsumtion inom olika värdekedjor varandra? Bioekonomi är ett komplext och dynamiskt system, och för att alla ska bli vinnare krävs helhetssyn, samarbete och förståelse för olika målkonflikter. Denna konferens bjuder deltagarna på nulägesanalys och diskussioner mellan industri, näringsliv, akademi och samhällsorganisationer. Frågor hämtade från olika branschers förutsättningar och verklighet lyfts fram och ställs i ljuset av det gemensamma målet om ett hållbart samhälle.

Se detaljerat program och formulär för anmälan via webben: Bioeconomy Stakeholder Conference - Challenges and Opportunities in the Transition to Bioeconomy

Arrangörer för konferensen är Lunds Universitets Hållbarhetsforum och Region Skåne.

Eventuella frågor ställs till Anna Ekberg på Hållbarhetsforum, projektledare för arrangemanget: anna [dot] ekberg [at] cec [dot] lu [dot] se (anna[dot]ekberg[at]cec[dot]lu[dot]se)


Kort information om innehållet i konferensen:

Utvecklingen mot en hållbar biobaserad ekonomi går snabbt och omställningen pågår i många branscher och sektorer. Alla aktörer har sin bild av möjligheter och utmaningar, men har alla samma bild av åt vilket håll samhället ska styra? Hur påverkar produktion, processer och konsumtion inom olika värdekedjor varandra? Bioekonomi är ett komplext och dynamiskt system, och för att alla ska bli vinnare krävs helhetssyn, samarbete och förståelse för olika målkonflikter. Denna konferens bjuder deltagarna på nulägesanalys och diskussioner mellan industri, näringsliv, akademi och samhällsorganisationer. Frågor hämtade från olika branschers förutsättningar och verklighet lyfts fram och ställs i ljuset av det gemensamma målet om ett hållbart samhälle.

 

Arrangörer för konferensen är Lunds Universitets Hållbarhetsforum och Region Skåne.

Eventuella frågor ställs till Anna Ekberg på Hållbarhetsforum som projektleder arrangemanget: anna [dot] ekberg [at] cec [dot] lu [dot] se (anna[dot]ekberg[at]cec[dot]lu[dot]se)

Reportage om miljövetarstudenter som undersöker mängden plastartiklar i sötvattensmusslor i Höje Å.

Sydsvenskan har gjort reportage om miljövetarstudenterna Ebbe Berglund och Viktor Fogelberg när de fiskar musslor i Höje å. De fältarbetar i sitt examensarbete där de undersöker mängden plastpartiklar i sötvattensmusslor. De studerar musslor både innan och efter reningsverket för att se om det finns en skillnad i mängden plastpartiklar.

http://www.sydsvenskan.se/2017-04-23/15de-ska-fa-musslan-att-avsloja-sitt-inre


Här finns jobben i framtiden. SACOrapporten Framtidsutsikter har nu kommit

Miljövetarnas arbetsmarknad anses vara i balans just nu och prognosen är att detta består till 2021. Läs om prognosen för andra jobb här: http://www.saco.se/studieval--karriar/studieval/var-finns-jobben-i-framtiden/


Hur är det egentligen att läsa miljövetenskap?

Följ Susanne som läser en master i miljövetenskap på bloggen Lundastudent: http://lundastudent.blogg.lu.se/hej-igen-bloggen-hej-igen-studentlivet/


Var med och fira att Lunds universitet fyller 350 år!

Under jubileumsåret (19 december 2016- 28 januari 2018) bjuder universitetet in till födelsedagsfirandet. Året är  en möjlighet att uppmärksamma utbildning, forskning, de senaste innovationerna och samarbeten som leder universitetet mot framtiden. Här hittar du program och allt annat du kan tänkas vilja veta om jubileet: http://www.lu.se/lunds-universitet-350-ar


Sök stipendium för fältstudier - sista ansökningsdag 15 sep!

Du som är student vid naturvetenskapliga fakulteten kan nu söka Minor Field Study-stipendium för att göra fältarbete i ett utvecklingsland under 8-10 veckor. Syftet med resan ska vara att samla material till en uppsats eller ett examensarbete. Stipendiet är på 27 000 kronor och täcker delvis de utgifter du har under fältperioden. Eftersom stipendiet inte är heltäckande kan du behöva komplettera med exempelvis studiemedel.

Läs mer här (länk till Naturvetenskapliga fakulteten)


Miljövetarstudent första utbytesstudenten från Lund i Ecuador

Miljövetarstudenten Cornelia Hartman är första student från Lunds universitet som nomineras för utbytesstudier i Ecuador.

Hon intervjuas i Sydsvenskan om sin resa här och bloggar från resan här.


Var med i vårens hållbarhetstävling för lundastudenter!

Är du intresserad av att lösa verkliga problem som ställs av företag och organisationer inom hållbarhetsområdet? Vill du bidra med idéer och inspireras inom området gröna innovationer och entreprenörskap?

Då är du välkommen att delta i den första omgången av Sustainability Forum Case Competiion som anordnas av Hållbarhetsforum i samarbete med ProLab, SoPact och VentureLab vid Lunds universitet och konsultfirman COWI. Det är en tvärvetenskaplig tävling med tre spännande uppdrag. Vårens tema är grön ekonomi och kretsloppstänkande

De tre uppdragen kommer att presenteras närmare den 13 april i samband med tävlingens kick-off, och kommer efter det eventet att även finnas på tävlingens hemsida.

Här hittar du all information om tävlingen

Här hittar du kick off eventet den 13 april


Östrogen från p-piller påverkar fiskar negativt

Hormon från preventivmedel förändrar fiskars gener vilket kan ge beteendeförändringar. Det visar Lina Nikoleris avhandling i miljövetenskap. Lina har undersökt hur hormonet östrogen påverkar fiskar. Avhandlingen visar också att barnmorskor saknar information om miljöeffekterna av hormonella preventivmedel och det kan påverka preventivmedelsrådgivningen. Lina Nikoleris försvarar sin avhandling fredagen den 4/3.
Läs mer om avhandlingen här


Mastersstudent vinnare i Sustainergies Cup

Tim Isaksson, mastersstudent i tillämpad klimatstrategi, har vunnit en av tre deltävlingar i den stora innovationstävlingen för studenter, Sustainergies Cup. I 2015 års tävling deltog över 1000 studenter.
Läs mer om tävlingen och motiveringen till vinsten här.


Miljöstatistiker prisad – men missar nog OS

En knäskada har lett till att Behnaz Pirzamanbein, doktorand i matematisk statistik och miljövetenskap, inte längre tror sig kunna representera Sverige i badminton under sommarens OS i Rio de Janeiro. Men ett besked från den globala organisationen American Statistical Society, ASA, uppväger en del av besvikelsen: Behnaz Pirzamanbein är vinnare av organisationens pris för klimatrelaterad forskning inom bayesiansk statistik och får dessutom ett hedersomnämnande i kategorin statistik och miljö. Läs intervjun från Lunds universitets magasin, LUM.


Miljövetardoktorand får ekonomistipendium för bästa examensarbete

Miljövetardoktoranden William Sidemo Holm har tagit emot branschföreningen Foder och Spannmåls årliga ekonomistipendium för bästa examensarbete för sin uppsats “Improving agricultural pollution abatement through result-oriented remuneration schemes”. Läs mer om Williams stipendium


”Regeringen bör förbjuda mikroplasten”

Miljövetardoktoranden Karin Mattsson är en av skribenterna till en debattartikel om mikroplast i Svenska Dagbladet. Läs mer...


Högni Hansson debatterar miljömål

Högni, gästlärare vid CEC, har skrivit en debattartikel i miljöaktuellt om Sveriges miljömål som ska vara uppnådda 2020-2030.
Läs artikeln i MiljöAktuellt.

 


Ett steg i rätt riktning

Markku Rummukainen har intervjuats om avtalet efter två veckors tuffa förhandlingar i Paris.
Läs intervjun i Svenska Dagbladet.


Inte bara bin viktiga vid pollinering

Lovisa Nilsson, doktorand vid CEC, har intervjuats i ATL  om en ny studie som visar att det inte bara är bin som är viktiga för pollineringen av våra grödor.
Läs mer i Lantbrukets Affärstidning ATL .


Sant och osant om klimatforskningen

Markku Rummukainen har intervjuats om vad som är sant och osant om klimatförändringen. Läs mer i Metro och Karlskoga Tidning.


Ullrika sahlin, forskare på CEC, arrangerar den första riskkonferensen i nordiskt nätverk

Forskare från olika håll möts för att samordna vetenskapen om risker. Sydsvenskan har intervjuat Ullrika Sahlin och Åsa Knaggård som arbetat med att organisera konferensen. Läs hela intervjun i sydsvenskan här.


Smältande havsisar i Arktis snabbar på metanutsläpp

Forskare vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i NyTeknik med anledning av ny forskning som visar att metanutsläppen från den arktiska tundran ökar när isarna i Arktis smälter.
Läs mer.


Klimatförändringen ger fler översvämningsskador.
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, har intervjuats i många medier med anledning av att antalet översvämningsskador femfaldigades år 2014 jämfört med 2013.

Medier som rapporterat om nyheten är bland annat: Svenska dagbladet, SVT nyheter, Sydsvenskan, Göteborgsposten och Dagens industri 


Naturvårdsverkets nyhetsbrev uppmärksammar ett av våra kandidatexamensarbeten.
Arbetet är skrivet av Simon Mckeogh och handlar om hur skogsbruket kan bidra till miljömålen.

Läs mer om arbetet här.


Tim Isaksson, student på masterprogrammet i tillämpad klimatstrategi bloggade om sina intryck som observatör vid klimatförhandlingarna i Bonn, juni 2015

Läs hans blogg här.


Lunds universitet rankat som 50:e bästa i världen inom området miljövetenskap.

Rankingen baseras på akademiskt rykte, rykte som arbetsgivare och forskningsgenomslag. Läs mer här.


Högni Hansson har fått miljö- och hälsoskyddspris för 2014 från yrkesföreningen Miljö- och Hälsa.

Motivering:

"En lågmäld men stridbar praktiker och akademiker
-en kommunal miljöchef med doktorshatt, som inspirerat både yrkesverksamma och blivande miljö- och hälsoskyddare och som pedagogiskt delat med sig av sina erfarenheter kring kvalitet och systematiskt tänkande, metodik och rätt beteende i tillsynen"Link to content


I sommar 2015 blir Tove Nordén ansvarig utgivare och redaktör för studenttidningen Lundagård.

Tove har läst en kandidat i miljövetenskap och är precis även klar med en tvåårig utbildning i journalistik.

Läs mer här


Tidningen Miljöaktuellt utser Markku Rummukainen som en av Sveriges miljömäktigaste personer.

Syftet med listan är att ta upp föredömen och personer som sätter agendan i miljö- och hållbarhetsfrågor, som driver på utvecklingen i mer hållbar inriktningen.
Listan har tagits fram genom dels öppen nominering och dels genom en juryprocess.

Läs mer här


Henrik Smith, föreståndare för CEC, är en av de utsedda personerna i regeringens forskningsberedning

Forskningsberedningen kommer att vara bollplank och bidra med ett kunskapsunderlag i arbetet med den forskningspolitiska propositionen 2016.
Läs mer här


Miljövetare påverkar i stearinljusets sken

I ett mörklagt Ekologihus samlas miljövetare för en ljusare framtid.
Läs mer i sydsvenskan


Miljö- och hälsoskyddsstudent i media

Lydia Gustafsson uppmärksammas för hennes examensarbete om kollektivtrafiken.
Läs mer här


Terese Göransson, doktorand i miljövetenskap, bloggar från COP20

Den 1-12 december 2014 träffas världens länder för det tjugonde partsmötet under FN:s klimatkonvention, COP20. Denna gång är det Peru som är värdland och mötet hålls i Lima. Terese Göransson är en av representanterna för Lunds universitet, som bloggar direkt från Lima.
Läs mer här


Bodil, klimatmasterstudent, gör praktik i Bonn

Har du tänkt på att praktisera utomlands? Det finns många FN-organ, som erbjuder både praktikplatser och jobb. Klimatmasterstudenten Bodil Englund trivs i den internationella miljön i Bonn.
Läs mer här


Miljöpolitikens spelplan – ny rapport från miljöforskningsberedningen

CECs förståndare, Henrik Smith, är en av de 12 forskare som ingår i miljöforskningsberedningen. I torsdags, den 16 oktober, lämnades boken "Miljöpolitikens spelplan" över till klimat- och miljöminister Åsa Romson. I boken gör forskarna en analys av och skapar diskussion kring miljöpolitiken tillsammans med 11 rekommendationer för framtiden.
Läs mer här


Miljövetaren Ellen Lindblads ex-jobb blev nytt återvinningshus i Lund

Miljövetaren Ellen Lindblad skrev 2013 sitt kandidatexamensarbete ”Från kassera till möblera”. Arbetet syftade till att utreda vilken potential ett återanvändningssystem för möbler, riktat mot studenter i Lund, hade för att minska flödet av möbelavfall samt minskad miljöpåverkan i form av växthusgasutsläpp. Studien visade att det fanns stor potential för ökad återanvändning av möbler. I arbetet beräknades ca 2600 ton möbler kunna återanvändas istället för att bli avfall, vilket dessutom förebygger växthusgasutsläpp motsvarande ca 2 000 ton koldioxidekvivalenter.

Den 23 augusti invigdes Lunds nya Second handbutik på Tornavägen 11. Öppnandet är resultatet av ett samarbete mellan fyra olika parter. Akademiska Hus står för lokalen, Sysav ställer upp en speciell insamlingscontainer vid Gastelyckans återvinningscentral och Erikshjälpen Second Hand och Pingstkyrkan i Lund sköter försäljningen. Examensarbetet förmedlades av organisationen Miljöbron, som Miljövetenskap samarbetar med när det gäller att matcha studenter och examensarbeten.

Ellen som nu arbetar som hållbarhetsstrateg på Sysav säger: – Detta är ett fantastiskt roligt projekt för att förebygga och återanvända avfall i form av möbler. Dessutom sparar det studenternas plånböcker.

Läs mer här:

Radio P4 Malmöhus, Skolprojekt gör gamla möbler till nya

Sydsvenskan, Gamla möber ska få nytt liv

ETC Malmö, System för återbruk av möbler testas i Lund

Erikshjälpen, Mer återanvändning av möbler i Skåne


Ny CEC-rapport om klimattjänster

Terese Göransson, som läste masterutbildningen Tillämpad klimatstrategi och nu är doktorand på CEC, har skrivit rapporten Climate Services - Mapping of Providers and Purveyors in the Netherlands and Sweden.
Läs mer om rapporten här.

Läs mer om Tereses forskning här.


Alternativa ingångar

OBS! De alternativa ingångarna till kandidatprogrammen i miljövetenskap och miljö- och hälsoskydd är flyttade till vårterminen 2015.
Läs mer här


Läs vår alumnrapport från 2013

Rapporten är en uppföljning av studenter som avslutat sina studier i miljövetenskap eller miljö- och hälsoskydd. Rapporten innehåller bland annat värdefulla tips och råd till nya och nuvarande studenter, och vad våra före detta studenter arbetar med idag.
Läs mer här


"Hög kvalitet" är beskedet från utvärdering av vår utbildning i Miljövetenskap

Vår kandidat och master fick följande beslut från högskoleverkets utvärdering: "Hög kvalitet" 
Läs mer här


Sysavs stipendie för 2013 tilldelas en av våra studenter

Sara Waxegård har fått ett stipendium från SYSAV för sitt masterarbete: Trädgårdsavfall till biogas - Hur kan Lunds invånare sortera trädgårdsavfallet för biogasproduktion?
Stipendiet delades ut på Sysavdagen den 26 april 2014.
Läs mer här