Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Slututvärderingen av landsbygdsprogrammet 2007–2013

Traktor som skördar på ett fält. Foto.

Fyra olika forskargrupper har haft i uppdrag att utvärdera landsbygdsprogrammet 2007–2013. En av forskargrupperna har varit ansvarig för delrapport II med uppdrag att utvärdera programmets effekt då det gäller åtgärder för att uppnå en bättre miljö. Denna forskargrupp har arbetat under ledning av Henrik Smith som även varit redaktör för delrapporten tillsammans med Juliana Dänhardt, båda från CEC.

Utvärderingen i delrapport II pekar på att programmet i hög grad har bidragit till ökad biologisk mångfald, förbättrad vattenkvalitet och stärkta naturresurser. De miljöåtgärder som genomförts inom programmet handlar huvudsakligen om att gynna bevarandet av biologisk mångfald, minskat växtnäringsläckage och giftfri miljö. De flesta av dessa åtgärder har bidragit till att uppnå sitt syfte. Då det gäller kostnadseffektiviteten i åtgärderna är slutsatsen att detta är svårt att bedöma då det gäller biologiskmångfald men att det går att visa på tydlig kostnadseffektivitet då det gäller åtgärder för att förhindra näringsläckage.

Delrapporten föreslår en rad förbättringsmöjligheter för insatserna. Framförallt påpekas vikten av att insatserna får en lokal karaktär som bättre passar lokala förhållanden.

Övriga deltagare från CEC i denna forskargrupp inkluderar Paul Caplat, Helena Hanson, Annelie M. Jönsson, Åke Lindström, Lovisa Nilsson, Ola Olsson, Rebecca Stewart och Martin Stjernman.

De övriga forskargrupperna har undersökt på vilket sätt programmet har bidragit till att uppnå en ekonomisk, och social hållbar utveckling av den svenska landsbygden. På dessa områden har man sett en mycket liten påverkan då det gäller ökad integration eller jämställdhet på landsbygden medan man funnit vissa positiva effekter på sysselsättning och ekonomisk aktivitet.

Utvärderingen finns sammanställd i fyra delrapporter samt en sammanfattning av hela utvärderingen. Nu finns det första av en serie om fyra seminarier tillgängligt i filmat format och de följande seminarierna kan följas direkt via webben. Vill man delta fysiskt på seminarierna får man ta sig till Jordbruksverkets lokaler i Jönköping.

Klockan 10.15 torsdagen den 9/2 presenterades delrapport II, som CEC varit ledande i att ta fram.  

Seminariet kan ses på Youtube